Mimarlık seçiminizi etkileyen faktörler nelerdir ?
Mimarlığın üretken, dinamik ve yaratıcılığı ön planda tutan bir meslek olması o dönemde ilgimi çekmişti. Üniversite dönemlerinde de insan yaşamına nasıl mekânsal çözümler getirebileceğimi anlamam mesleğimi daha çok sevmemi sağladı. Bugün iyi ki bu mesleği yapıyorum diyorum. Hayata getirebileceğimiz pozitif katma değer ve her gün yeni bir şey öğrenme hissi ile kendi gelişim sürecimize katkı bu mesleği yapıyor olmanın en güzel yanları diye düşünüyorum.
Ülkemizde mimarlığın güncel durumunu nasıl değerlendirirsiniz? Gündemdeki yeni yönlenmeler nelerdir ?
2000’ li yıllar ile birlikte mimarlık gündemine sürdürülebilirlik, ekoloji, yeşil bina, enerji tasarrufu gibi kavramlar girmeye başladı. Bu kavramlar ile birlikte artık binalarımız daha akıllı, kaynaklarımıza daha saygılı olma yolunda ilerlemeye çaba gösteriyor. Şu an bir bilinçlenme aşamasındayız diye düşünüyorum. Bu süreç hem meslek sahipleri, hem yatırımcılar hem de kullanıcılar açısından gelişim göstermeli. Ancak o şekilde doğru anlam bulabilir. Tabi bu sayede iç mekan tasarımları da benzer kaygılar taşıyor. Doğru malzemeleri doğru fonksiyonlarda kullanmak tasarım yaparken tercihleri doğru belirlemek önemli. Bizlerde kendimizi bu yönde geliştiriyoruz.
Mimari çizginizi, işlerinizdeki mimari duruşunuzu özetleyen en iyi ifade ne olabilir ?
Mimarın kendi içinde gidip geldiği iki konu var aslında. Mimarın egosu ile kullanıcı talepleri arasında ki denge. Aldığınız eğitimin ve edindiğiniz tecrübenin birleşmesiyle yapabileceklerinizin sınırı olmuyor. Önemli olan mimarın ne istediği değil, kullanıcının ihtiyacı ve talebi. İyi bir mimar bu dengeyi iyi kuran mimardır bana göre. Ben de çizgimi bu bakış açısına göre şekillendiriyorum.
Projelerinizde zemin tasarımında ne tür malzemeleri kullanmayı tercih ediyorsunuz ?
Zeminde kullanılan malzemeler açıkçası doğru seçilmeli. Tam bir konfor şartı bana göre. Bina ve mahal fonksiyonları seçim için belirleyici olmalı. Mimar her alana uygun doğru malzemeyi seçebilmeli.
Zemin malzemesi seçiminin mekan algısı anlamında nasıl bir etkisi/gücü olduğunu düşünüyorsunuz ?
Mekan algısı, tasarlanan mekanın tümüyle yakından ilgili diye düşünüyorum. Tasarlanan alanda tüm seçimlerin birbirleriyle ilişkisi ve kullanım şekilleri işin en başından düşünülüyor. Tabi zemin bir anlamda mekanın fonunu oluşturuyor. Bu sebeple de iyi bir görsel, tasarımı bütünüyle olumlu etkileyecektir.
Gezip gördüğünüz yerler arasında zemin tasarımıyla en çok etkilendiğiniz mekan hangisi oldu ?
Milano’ da gördüğüm Galleria Vittorio Emanuele II Alış Veriş Merkezi zeminleri çok etkileyiciydi. Renklerin harmonisi ve yıllara meydan okuyan hali ile hala canlılığını koruyor. Tavanda bulunan cam kubbe çok ihtişamlı olduğundan belki bir nebze algılanmasını azaltıyor olabilir.
Malzeme teknolojisinin tasarıma ekolojik bağlamdaki katkılarını projelerinizde değerlendirmeye çalışıyor musunuz ?
Doğal kaynaklarımızı korumak adına elbette etmek zorundayız.
Projelerinizde mimarlığa bakış açınızla müşterilerinizin kişisel ihtiyaçlarını, taleplerini ve yaşam biçimlerini nasıl bir araya getiriyorsunuz ?
Burada karşınızda ki kişiyi, ihtiyacı iyi anlayabilmemiz gerekiyor. İletişime açık olmak, anlamak, ardından da doğru yorumlayabilmek lazım. Bu sebeple öncelikle dinlemeyi tercih ediyorum. Kendi kendime kaldığımda tasarım süreci ancak başlıyor. Bu düşünme ve tasarlama sürecinde bilgim, tecrübem, yeteneğim ile karşımda ki ihtiyacı harmanlayarak süreci yürütmeye çalışıyorum. Yapılan görüşmeler ile birlikte de herkesi memnun eden sonuca ulaşmaya çalışıyoruz.
Mimarlığın globalleşme ve yerel kalma ikileminde nasıl bir dönüşüm geçireceğini öngörüyorsunuz ?
Elbette globalleşen dünyaya mesleğimiz de ayak uyduruyor. Bizi biz yapan ihtiyaçlarımız, yaşam şeklimiz yerel kalırken bir yüzümüz de dünyaya dönük tabi. Kendi içinde dengesini bir şekilde bulacaktır.
Mimarlık dışında da ilgilenmekten keyif aldığınız alanlar var mı ?
Mesleğimi aynı zamanda hobim olarak görüyorum. İş dışında kalan zamanlarımda bu alanda okumaya çalışıyorum. Üniversite de iç mimarlık bölümünde tasarım derslerinde öğretim görevlisiyim. Beni beslediğini düşünüyorum.